Crematie: stijlvol en persoonlijk

Er kan op verschillende manieren de laatste eer worden bewezen aan een overledene. Vaak heeft deze zelf al een keuze gemaakt tussen een crematie of een begrafenis. Als dit niet zo is, kunnen de nabestaanden beslissen.

Vroeger was het nooit mogelijk om tijdens een crematie bij het proces aanwezig te zijn wanneer de kist in de oven wordt geschoven. Tegenwoordig kan dat wel. Dit heeft een positief effect op de rouwverwerking en een aantal crematoria hebben dan ook de ‘ovenruimte’ een vriendelijkere uitstraling gegeven.

As verwerking na de crematie

crematieNa afloop van de crematie kan er met de as een aantal dingen worden gedaan. Volgens de wet moet er eerst een maand worden gewacht, daarna kan het bijvoorbeeld worden uitgestrooid. Dat hoeft niet per se, want as kan ook gewoon worden bewaard in een urn bij u thuis op de schoorsteenmantel. Daarnaast kunt u de urn laten begraven of in een daarvoor bestemde ‘urnenmuur’ laten plaatsen. Vraag uw uitvaartondernemer van 0800 Uitvaart naar de mogelijkheden.

Manieren voor uitstrooiing na een crematie:

Op zee: vanaf de boot uitstrooien of as in een zogenaamde zee-urn doen. Deze is gemaakt van samengeperst zout dat na contact met water oplost.
Op land: uitstrooien kan op speciaal aangewezen plekken in Nederland, meestal rondom een crematorium. Er is ook een Nationaal verstrooiingsterrein: Delhuyzen.
In de lucht: door middel van een vuurpijl as de lucht in schieten of met behulp van een vliegtuig uitstrooien.
• Natuurlijk kan de as ook op een door de overledene gewenste manier worden uitgestrooid.

Terug naar het overzicht
Bel ons gratis 0800 8488227

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een uitvaartcentrum dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0800 Uitvaart en kom in contact met de uitvaartverzorger in uw regio.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.