Uitvaart etiquette steekt niet meer zo nauw

Bij een traditionele uitvaart hoort een traditionele etiquette. Vaak denkt men dat een uitvaart volgens bepaalde regels en gebruiken georganiseerd moet worden; dit is echter tegenwoordig niet meer het geval. Een uitvaart is aan trends onderhevig en verschilt enorm van tijd tot tijd. Een uitvaart is lang niet zo’n sterk geregisseerde aangelegenheid als deze ooit was. De dienst wordt steeds meer afgestemd op de persoonlijkheid van de overledene. Daardoor is ook de uitvaart zelf veranderd en daarmee ook haar etiquette.

Doordat bij een niet-religieuze uitvaart de begeleiding in veel gevallen niet door een kerkelijke leider wordt gedaan, zijn daarmee ook veel rituelen en gebruiken veranderd. Nabestaanden kunnen zelf kiezen wat voor toon de uitvaart krijgt en geven daarmee vaak ook zelf een stukje etiquette aan.

Etiquette na de uitvaart

Na een begrafenis of crematie is er vaak tijd om te condoleren. Dit hoeft niet per se plaats te vinden in het crematorium of uitvaartcentrum. Dit kan ook bij u thuis of in een restaurant of kroeg. Er zijn tegenwoordig hele mooie locaties die hun diensten aanbieden voor dit soort gelegenheden. Kijk niet raar op als er getoost wordt op de overledene. Dit komt vaker voor dan men denkt. Soms hebben nabestaanden geen zin om gelijk na de dienst in een rij te staan om condoleances te ontvangen. Dit hoeft ook niet. U bepaalt zelf waar u zich prettig bij voelt, als u het maar duidelijk communiceert naar de gasten toe. Bijna alles kan en mag tegenwoordig. Het is helemaal aan u.

Terug naar het overzicht
Bel ons gratis 0800 8488227

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een uitvaartcentrum dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0800 Uitvaart en kom in contact met de uitvaartverzorger in uw regio.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.