Hoe beleeft uw kind een uitvaart?

Het is belangrijk om kinderen te betrekken bij een uitvaart. Bereid ze voor op wat ze kunnen zien. Voordat u een kind meeneemt naar een opbaring is het verstandig om de situatie uit te leggen, hoe de overledene er bij ligt en wat er van ze verwacht wordt.

Ook voor een uitvaart is het verstandig om uit te leggen wat er precies gaat gebeuren en wat er van een kind verwacht wordt. Leg ook van te voren uit dat er waarschijnlijk mensen zijn die gaan huilen tijdens de uitvaart. Een kind vindt de sfeer vaak enger dan de gebeurtenis zelf.

Wat kunt u doen om uw kind te begeleiden?

Rouwen is voor uw kind belangrijk om het verdriet een plaats te geven. Kinderen uiten hun rouw vaak anders dan volwassenen. Kinderen stellen het rouwproces vaak uit. Het is aan de volwassenen om kinderen hiermee te helpen. Een kind moet leren leven met verlies en rouwen draagt bij aan de verwerking van het verdriet. Als een kind geen gelegenheid krijgt om te rouwen, zal dit op enig moment terug komen. Dit kan zich op latere leeftijd bijvoorbeeld uiten in gedragsproblemen. Praat daarom met kinderen over de dood. Pas het gesprek aan de leeftijd van een kind aan. Leg uit dat het heel normaal is om emoties te tonen. Niet alleen pijn en verdriet, maar ook boosheid, agressie of zelfs schuldgevoel. Maak alles bespreekbaar. Bij kleine kinderen duurt het soms langer voordat het besef doordringt dat het daadwerkelijk zonder die persoon verder moet.

Terug naar het overzicht
Bel ons gratis 0800 8488227

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een uitvaartcentrum dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0800 Uitvaart en kom in contact met de uitvaartverzorger in uw regio.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.