Maak een uitvaart persoonlijk

In Nederland staat een persoonlijke uitvaart steeds meer centraal. Iemand die geen religieus of traditioneel leven heeft geleid, zal de uitvaart wellicht ook niet op die manier willen. Een uitvaart wordt steeds vaker persoonlijk gemaakt, in overeenstemming met het leven dat de overledene leidde. Bij deze, meestal semi-formele, dienst staan meestal de herinneringen aan de persoon centraal.

Een plechtigheid kan op vrijwel elke locatie gehouden worden, geheel naar de wensen en behoeften van de (nabestaanden van de) overledene. Meestal is dit een plek die van betekenis was voor de overledene. Denk hierbij aan het huis waar diegene gewoond heeft, of een plek waar hij of zij vaak kwam, zoals een café, een clubhuis of een mooie tuin. De uitvaart kan zo persoonlijk gemaakt worden als de nabestaanden zelf willen. Zo is de invulling, anders dan bij bijvoorbeeld een religieuze uitvaart, geheel vrij in te vullen met bijvoorbeeld toespraken, gedichten, muziek of foto’s.

Uitvaart persoonlijk maken: alles kan!

Ook de uitvaartbranche is aan trends onderhevig. Waar een uitvaart vroeger vrijwel altijd op dezelfde manier ging, zijn er nu volop mogelijkheden om het anders te doen. Alles is mogelijk tegenwoordig. Laat u adviseren door uitvaartondernemers over de vele mogelijkheden. Alles wat u kunt verzinnen, kan waarschijnlijk wel worden uitgevoerd. Het vervoer kan in persoonlijke stijl worden aangepast, maar ook de bijeenkomst achteraf. Waar dat eerder vaak gepaard ging met een kop koffie en een plakje cake in de aula wordt er tegenwoordig steeds vaker alcohol geschonken in een café.

Het is bij wet verplicht om waar mogelijk de wensen van de overledene door te voeren tijdens een uitvaart. Het is dan ook verstandig om deze wensen persoonlijk bij leven vast te laten leggen.

Terug naar het overzicht
Bel ons gratis 0800 8488227

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een uitvaartcentrum dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0800 Uitvaart en kom in contact met de uitvaartverzorger in uw regio.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.