Religieuze uitvaart door 0800 Uitvaart

Als een overleden persoon tot een bepaalde religie behoort, dan is ook de uitvaart vaak van religieuze aard. Tegenwoordig bestaan er veel verschillende religies met hun eigen rituelen en tradities. De meeste uitvaartondernemers zijn goed op de hoogte van de verschillende soorten ceremonie├źn. Of de uitvaart nu Katholiek, Protestants, Joods, Islamitisch of Hindoestaans is; elke religieuze uitvaart is anders.

Protestants
Protestanten kennen geen vastgestelde protocollen over hoe een uitvaart er uit moet zien. Hierdoor heeft de familie de vrijheid om de dienst een persoonlijk karakter te geven. Er kan gekozen worden voor een crematie of een begrafenis. De religieuze dienst wordt voorgegaan door de dominee.

Katholiek
Bij Katholieken wordt de religieuze uitvaart voorgegaan door de priester. De kist wordt besprenkeld met wijwater en bewierookt. Er worden kaarsen gebrand en het kerkkoor zingt. Vervolgens wordt er gebeden. Na afloop volgt men in stilte de priester naar de begraafplaats. Hier wordt nog een gebed uitgesproken, waarna de koffietafel volgt.

Joods
Bij de Joodse cultuur is het gebruikelijk om iemand zo eenvoudig mogelijk te begraven. Nadat iemand is overleden mag niemand hem of haar nog zien. Dit is vanwege de geestelijke integriteit. De overledene wordt ook zo snel mogelijk begraven, behalve op Sabbat of een religieuze feestdag. Troosten en rouwen mag pas na de uitvaart, gedurende de rouwweek, de zogeheten Sjiwwe.

Islamitisch
De meeste Islamieten die in Nederland wonen worden in het land van herkomst begraven. Na het overlijden sluit een van de aanwezigen de ogen van de overledene en bidt iedereen. Het is niet toegestaan om te eten, te drinken of te roken in aanwezigheid van een overledene. Tijdens de uitvaart volgt de gemeenschap de imam bij gebed en begrafenis. Het lichaam wordt in een graf op de rechterzijde gelegd, richting Mekka.

Terug naar het overzicht
Bel ons gratis 0800 8488227

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een uitvaartcentrum dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0800 Uitvaart en kom in contact met de uitvaartverzorger in uw regio.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.